۱۴۰۳ آذر ۱۸, یکشنبه

قضیه انحصار طلبی گوگل چیست ؟

این چند مدت صحبت های زیادی حول محور انحصار طلبی گوگل است، ولی آیا واقعا گوگل انحصار طلبی کرده و رقبا را حذف کرده است؟ 



اگر خیلی بخواهیم کلی پاسخ این سوال را بدهیم باید بگوییم انحصار طلبی در کار نیست . مسیر رشد در ساختارهای سرمایه داری سقفی ندارد و این موضوع که گوگل خیلی رشد کرده است را می توان به سایر شرکت های فناوری هم نسبت داد. اینکه فقط دو تولید کننده پردازنده در دنیا داریم یک نمونه است. اینکه فقط دو اکوسیستم در گوشی های هوشمند وجود دارد خودش انحصار است. اینکه در رایانه های شخصی ، ویندوز کل بازار را تصاحب کرده خودش نمونه ای دیگر از انحصار است. 

پیرامون محصولات گوگل ، این را باید گفت که اگر مثلا گوگل در زمینه اندروید محدودیت هایی که هم اکنون برای سورس اندروید قائل شده است را اعمال نکرده بود الان یک سیستم عامل برای گوشی های هوشمند بود که حکمرانی می کرد و آن محصول اپل یعنی iOS بود. چون یک پروژه اوپن سورس به هزار مدل پیاده سازی می شد و هیچ کدام نمی توانستند در مقابل انحصار اپل قد علم کنند. 

اینکه سقفی برای رشد یک کمپانی نباشد ، باعث شده که اقتصاد آمریکا به اقتصاد شماره 1 تبدیل شود و به این سادگی ها نتوان آن را کنار گذاشت. رشد فناوری تصاعدی شده و این به لطف این است که محدودیتی برای شرکت های فناوری در آمریکا لحاظ نشده است. 

در بخشی از دعوی که علیه گوگل آمده گفته شده که گوگل به شرکت ها پول می دهد تا موتور جستجو گوگل را استفاده کنند. این خودش منبع درآمد گروه های اوپن سورس مثل موزیلا است. حالا اگر مثلا مایکروسافت می خواهد در این بازی فعال باشد با توجه به اینکه بودجه مورد نیاز را دارد می تواند قراردادهای خودش را با موزیلا ، سامسونگ یا امثالهم ببندد تا مثلا بینگ را به جای گوگل ، موتور جستجوی پیش فرض قرار دهد. 



ولی اگر دوست دارید با ریز جریانات این دادگاه آشنا شوید می توانید در ادامه جزئیات دادگاه ، افراد دخیل و اینکه چه زمانی این ماجرا شروع شد را مطالعه کنید:

تیتر خبر اصلی همه جا این است که وزارت دادگستری ایالات متحده (DOJ) از گوگل خواسته است که مرورگر کروم، محبوب‌ترین مرورگر وب در جهان را بفروشد.

این یکی از مجموعه‌ای از راه‌حل‌های پیشنهادی است که وزارت دادگستری در یک پرونده حقوقی که چهارشنبه شب به دادگاه ارائه شد، به‌منظور متوقف کردن ادامه سلطه انحصاری گوگل در جستجوی آنلاین مطرح کرده است.

وکلای دولت همچنین پیشنهاد کردند که قاضی منطقه‌ای، آقای آمیت مهتا، این شرکت را مجبور به متوقف کردن قراردادهایش با شرکت‌هایی از جمله اپل و سامسونگ کند که موتور جستجوی گوگل را به‌عنوان پیش‌فرض در بسیاری از گوشی‌های هوشمند و مرورگرها قرار می‌دهند.

این راه‌حل‌های پیشنهادی از یک حکم تاریخی ضد انحصار در ماه اوت نشأت گرفته است که در آن قاضی مهتا تشخیص داد گوگل به‌طور غیرقانونی رقابت خود را در جستجوی آنلاین از بین برده است.

وزارت دادگستری در این پرونده با گروهی از ایالت‌های ایالات متحده که معتقدند این تغییرات به باز کردن بازار انحصاری کمک خواهد کرد، همراه شد.

وکلای دولت نوشتند: "بازگرداندن رقابت به بازارهای جستجوی عمومی و تبلیغات متنی جستجو همانطور که امروز وجود دارد، نیازمند احیای فرآیند رقابتی است که گوگل مدت‌هاست آن را سرکوب کرده است."

در پاسخ، گوگل اعلام کرد که با پیشنهادات خود، وزارت دادگستری "یک دستور کار مداخله‌گرانه رادیکال را انتخاب کرده که به ضرر آمریکایی‌ها و رهبری جهانی فناوری آمریکا خواهد بود."

کنت واکر، رئیس امور جهانی گوگل گفت: "پیشنهاد بسیار گسترده وزارت دادگستری فراتر از تصمیم دادگاه است."

او افزود: "این پیشنهاد باعث خواهد شد که مجموعه‌ای از محصولات گوگل — حتی فراتر از جستجو — که مردم دوست دارند و در زندگی روزمره خود مفید می‌دانند، از بین بروند."

انتظار می‌رود گوگل تا ۲۰ دسامبر با راه‌حل‌های پیشنهادی خود در پاسخ به این پرونده اقدام کند.

قاضی مهتا قرار است تا تابستان ۲۰۲۵ تصمیم خود را صادر کند.

بر اساس داده‌های تحلیل ترافیک وب Statcounter، موتور جستجوی گوگل حدود ۹۰٪ از تمام جستجوهای آنلاین جهانی را به خود اختصاص داده است.

وکلای دولت همچنین اظهار داشتند که مالکیت و کنترل گوگل بر مرورگر کروم — همراه با سیستم‌عامل اندروید — به این شرکت اجازه داده است که کاربران را به موتور جستجوی خود هدایت کند.

بخشی از پیشنهاد شامل ممنوعیت ورود دوباره گوگل به بازار مرورگرها به مدت پنج سال است.

وزارت دادگستری همچنین پیشنهاد کرد که نظارت قضائی بر اندروید اعمال شود تا اطمینان حاصل شود که این شرکت از اکوسیستم خود برای "حمایت از خدمات جستجوی عمومی و انحصارات تبلیغات متنی جستجو" استفاده نمی‌کند.

این پرونده در ماه های پایانی دولت اول دونالد ترامپ استارت خورد ، با بازگشت رئیس‌جمهور منتخب به کاخ سفید در ۲۰ ژانویه، سوالاتی مطرح شده است که آیا دولت جدید او رویکرد متفاوتی به این پرونده خواهد داشت یا خیر.

ربکا آلن‌زورث،  استاد ضد انحصار در دانشکده حقوق واندربیلت گفت: "برای دولت دوم ترامپ عجیب خواهد بود که از پرونده‌ای که خودشان تنظیم کرده‌اند، عقب‌نشینی کنند."

او ادامه داد: "حتی اگر ترامپ بخواهد از ادامه پرونده جلوگیری کند که به گفته خانم آلن‌زورث بعید است، ایالت‌های ذکر شده به‌عنوان شاکیان می‌توانند به‌طور مستقل به پرونده ادامه دهند."

او افزود: "بنابراین با توجه به این، آنها نمی‌توانند پرونده را از بین ببرند. فکر می‌کنم که دولت فدرال همچنان پیگیر خواهد بود، اما اینکه چقدر فشار خواهند آورد و چه چیزی خواهند خواست، به شدت نامشخص است."

تغییرات پیشنهادی می‌تواند نقش مهمی در بازگرداندن رقابت به بازار جستجوی آنلاین ایفا کند، به گفته پروفسور لورا فیلیپس-سوایر از دانشکده حقوق دانشگاه جورجیا.

پروفسور فیلیپس-سوایر گفت که داده‌های کاربران که به‌دلیل سلطه گوگل در جستجو جمع‌آوری شده است، "الگوریتم جستجوی گوگل را بهبود بخشید و تبلیغات متنی را فروخت."

او افزود: "اما این قراردادها ورود هر تازه واردی به دنیای جستجو و تبلیغات را غیر ممکن می سازد چون که تیم تازه وارد نمی تواند کانال توزیعی پیدا کند ، به همین دلیل سرمایه گذارها احتمالا از ورود به این عرصه ها فراری خواهند بود."

او می‌گوید اگر قاضی مهتا پیشنهادات دولت را بپذیرد، رقبای گوگل — از جمله تازه‌واردها — ممکن است فرصت رشد پیدا کنند.



حالا که رفت و برگشت ها را مطالعه کردید احتمالا به این موضوع خواهید رسید که شاید کل این قضایا توسط گروهی رقیب گوگل تامین سرمایه می شود که باعث شوند گوگل خورد شود و بازارش را مثلا آمازون یا مایکروسافت در دست بگیرند. چرا که شایعه شده که آمازون دنبال خرید کروم است تا احتمالا کروم را تبدیل به مرکزی برای تبلیغات فروشگاه آمازون کند. 

یک نکته مثبتی که گوگل با کروم انجام می دهد این است که یک استاندارد خوب و حرفه ای که هزینه زیادی برای توسعه نیاز دارد را به شرکت ها ارائه می دهد تا بر اساس آن مرورگرهای وب محلی و شخصی سازی شده تولید کنند ، مثل محصول مایکروسافت Edge که در واقع روی بستر کروم طراحی شده است. 

بحث انحصار را باید جای دیگری دنبال کرد. اینکه گوگل یا اپل ، به مدارس آمریکا رایانه اهدا می کنند. باعث می شوند که یک نسل که تازه وارد دنیای فناوری شده اند از همان اول در قفس یکی از این دو شرکت قرار بگیرند. فرض کنید یک مدرسه که کل دانش آموزان آن کروم بوک دریافت کرده اند ، اکانت گوگل دارند ، و با محصولات گوگل بزرگ می شوند ، آیا می توانند به ویندوز یا مک مهاجرت کنند ؟ 

به نظر شخصی من ، نباید محدودیتی برای توسعه و پیشرفت شرکت های فناوری لحاظ شود ، محدودیت باید در سمت اخلاقیات در طراحی و توسعه محصولات اتفاق بیفتد. اینکه نتوانی با چت جی پی تی بمب درست کنی بحث اخلاقی کار است. ولی اینکه چقدر OpenAI محصولش را توسعه می دهد به کسی ربطی ندارد. 

همچنین اگر می خواهیم انحصار یک شرکت در یک موضوع را به شیوه دادگستری آمریکا بشکنیم بایستی برای همه بخش ها همین اتفاق بیفتد. مثلا سیستم عامل ها انقدر ویندوز محور نباشند. مثلا ادوبی برای دنیای لینوکس هم محصولاتش را ارائه دهد. 

شما هم نظرات خودتان را در بخش کامنت مطرح کنید. 

موفق باشید. 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

Post Top Ad

Your Ad Spot