هر چند سال ، کلمه جدیدی توسط مسئولین اختراع و مورد استفاده قرار میگیرد. یک دوره ای ، ترند مسئولین ایجاد سامانه بود. سامانه دولت من که سرگل بود ، سامانه مثلا کاغذ ، سامانه درخواست هویج و هزاران سامانه دیگر نمونه های این سامانه ها بودند. در سال های اخیر ، همه چیز سکو محور شده است. سکوهای داخلی عبارتی است که الان حدود 30 درصد وب فارسی رو تشکیل داده ! :)
هر کدام از این سامانه ها یا سکوها با بودجه های اهدایی و وام های کم بهره ایجاد شدند و همه به جای ایجاد زندگی بهتر باعث سختی و سردرگمی بیشتر شده اند. یک نمونه سامانه قدیمی اگر بخواهیم مثال بزنیم که الان وجود ندارد موتور جستجوی یوز بود که در دوران قطع کلی اینترنت اصلا کار نکرد و گفته میشد که چند میلیارد بودجه دریافت کرده بوده است.
این روزها که واتساپ و گوگل پلی از فیلتر خارج شده اند صحبت از این است که با خراب کردن وب و مسیرها به سمت سکو! های خارجی باعث ایجاد جذابیت در سکوهای داخلی شویم. یکی از این ایده ها مثلا ارسال نسخه های پزشکی روی یک پیام رسان خاص است. همین الان سیستم تایید نسخه و ... فشل است و با این کار قرار است غیر کاربردی تر نیز شود. چرا که مخاطب این سیستم ها اکثر افراد سالخورده و کسانی هستند که با تکنولوژی میانه خوبی ندارند و اگر هم جوانتر باشند شاید مریضی حال و حوصله استفاده از این سرویس ها را گرفته باشد. به جای ساده سازی سیستم ها همواره در تلاش برای خراب کردن روش ها هستیم !
یکی از ایده های بکری که مسئولین مطرح کردند ارسال کد تراکنش های بانکی روی یک پیام رسان خاص است. اینکه اپ بانک چرا بعد از این همه سال هنوز نوتیفیکیشن نمی فرستد جای سوال دارد! حالا اگر بخواهند آن را محدود به یک پیام رسان کنند احتمالا برای هر بانک باید یک پیام رسان نصب کنیم! معمولا راهکار یکپارچه ای نیز در اجرایی کردن ابلاغیه ها در مملکت وجود ندارد. این روش ارسال موجودی نیز خودش برای افراد سال خورده معضل خواهد بود که هر روز جلوی دستگاه های عابر صف می بندند.
اگر از روز اولی که چشم به جهان باز می کردیم فیلترینگ وجود نداشت ، اصلا با مفهوم VPN و سکو لازم نبود آشنا شویم، و احتمالا اگر به این شیوه بزرگ می شدیم والدین ما کنترل بیشتری روی فعالیت ما در فضای مجازی داشتند ( به کمک کمی آموزش ساده در تلویزیون و ... ) نه اینکه در جامعه ما بچه ها برای والدینشون VPN نصب کنند! اینطور نمی توان توقع داشت که سرویس های Parental Control کارایی داشته باشند.
در جامعه بدون فیلتر ، شاید مثل ژاپن یک سرویس چت و پیام رسان ملی داشتیم که همه استفاده می کردیم ، چون می دانستیم که تحت کنترل دولت نیست یا اگر هم بود مهم نبود ، در کنار آن به سایر پلتفرمهای خارجی نیز دسترسی داشتیم تا بتونیم با کارفرمای خودمون مثلا در یک کشور دیگر که تلگرام دارد راحت ارتباط بگیریم.
یادم میاد یک زمانی تلگرام 100 میلیون کاربر داشت که نصفشون ایرانی بودند ، ما برای تلگرام ارزشمند بودیم ، الان تلگرام امکانات جدیدش را برای کاربران اسپم محور ایرانی محدود می کند!
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر