بودجههای پررونق هوش مصنوعی هفته گذشته در معرض خطر قرار گرفتند زمانی که شرکت چینی DeepSeek باعث سقوط سهام انویدیا شد. این اتفاق به دلیل گمانهزنیهایی بود مبنی بر اینکه مدلهای هوش مصنوعی ارزانتر این شرکت میتواند تقاضا برای تراشهها و مراکز داده هوش مصنوعی را کاهش دهد.
مدیرعامل آلفابت، ساندار پیچای، قطعاً متوجه پیشرفتهای DeepSeek شده و در گزارشات درآمدهای آلفابت، از کار این شرکت بهعنوان «شگفتانگیز» یاد کرد (در حالی که اضافه کرد برخی از مدلهای Gemini نیز به همان اندازه کارآمد هستند).
اما درست مانند متا، آلفابت هم قصد ندارد در جنگ هزینههای هوش مصنوعی در دنیای فناوری تسلیم شود. در جدیدترین گزارش مالی خود، آلفابت اعلام کرد که قصد دارد سرمایهگذاریهای خود را در سال جاری به ۷۵ میلیارد دلار افزایش دهد — افزایشی چشمگیر به میزان ۴۲ درصد — تا روند پیشرفت خود در حوزه هوش مصنوعی را تسریع کند.
آلفابت روی این موضوع حساب باز کرده که ارزانتر شدن هوش مصنوعی بهجای تهدید مدلهای کسبوکارش، باعث افزایش تقاضای گسترده برای خدمات این شرکت خواهد شد. آلفابت اشاره کرد که به لطف میلیاردها کاربر فعلی خود، میتواند از این رشد استفاده — که به آن استنتاج (Inference) گفته میشود — بهره ببرد.
پیچای در این تماس تلفنی گفت:
«دلیل اصلی هیجان ما نسبت به فرصتهای هوش مصنوعی این است که میدانیم میتوانیم موارد استفاده فوقالعادهای ایجاد کنیم، زیرا هزینه استفاده از آن به طور مداوم کاهش مییابد و این باعث میشود موارد استفاده بیشتری عملی شوند. این همان فضای فرصت است — به همان بزرگی که تصور میکنید — و به همین دلیل است که میبینید ما در حال سرمایهگذاری برای پاسخ به این لحظه هستیم.»
مدیرعامل متا، مارک زاکربرگ، نیز در گزارشات مالی هفته گذشته متا اظهارات مشابهی داشت و قول داد که علیرغم تمام هیاهوهای پیرامون DeepSeek، در بلندمدت «صدها میلیارد دلار» در حوزه هوش مصنوعی سرمایهگذاری کند.
اینکه آیا همه این سرمایهگذاریها نتیجه خواهد داد یا خیر هنوز مشخص نیست، اما فعلاً غولهای فناوری توان پرداخت هزینههای هوش مصنوعی را دارند و اینکه چه زمانی (یا آیا اصلاً) سرعت این روند کاهش خواهد یافت، سوالی است که تنها زمان پاسخ آن را مشخص خواهد کرد.
البته به نظر من دیپ سیک زیادی هایپ شده است ، شاید حدود یک هفته است که سرورهایش غیرقابل استفاده هستند و این به نظرمن کمتر مورد توجه قرار گرفته است.