در سال ۲۰۱۹، پژوهشگران کتابخانه دانشگاه کمبریج یک متن ۷۵۰ ساله و فوقالعاده نادر درباره افسانههای شاه آرتور را کشف کردند که درست جلوی چشمشان پنهان شده بود. بخشی از این نسخه خطی شکننده در صحافی یک سند ملکی متعلق به قرن شانزدهم مورد استفاده مجدد قرار گرفته بود، که مطالعه این متن قرونوسطایی را بدون از بین بردن و قطعاً آسیب رساندن به جلد سند، تقریباً غیرممکن میکرد.
یک تیم بینرشتهای از پژوهشگران دانشگاه کمبریج با استفاده از تکنیکهای تصویربرداری پیشرفته موفق شد یک نسخه دیجیتالی از این صحافی ایجاد کند و بهصورت مجازی متن نادر را باز کند، بدون اینکه آسیبی به آن یا سند ملکی وارد شود. این روش پیشگامانه نهتنها امکان مطالعه متن قرونوسطایی را فراهم کرده، بلکه این اثر را بهعنوان نمونهای از روشهای صحافی اسناد در قرن شانزدهم حفظ کرده است—که خود «بخشی از تاریخ محسوب میشود.»
ایرنه فابری-تهرانچی، متخصص نسخههای فرانسوی در مجموعههای کتابخانه دانشگاه کمبریج و یکی از اعضای این پروژه، در بیانیهای دانشگاهی توضیح داد که این روش علاوه بر حفظ متن نادر، ارزش تاریخی صحافی سند را نیز نگه میدارد.
علاوه بر ابزارهای معمولی مانند آینهها، آهنرباها و منشورها، فابری-تهرانچی و همکارانش از تکنیکهای تصویربرداری پیشرفته برای عکاسی از هر جنبه از بخش تا شده این نسخه خطی استفاده کردند، تا متن را قابل خواندنتر کنند و مدل سهبعدی بسیار دقیقی از اثر ایجاد کنند تا ساختار صحافی را بدون نیاز به باز کردن آن درک کنند. صدها تصویر سپس مانند یک پازل کنار هم قرار گرفتند تا نسخه دیجیتالی از جلد ساخته شود، که پژوهشگران اکنون میتوانند آن را باز کنند و همانطور که اگر نسخه واقعی را در دست داشتند، مطالعه کنند.
فابری-تهرانچی گفت: «اگر این کار ۳۰ سال پیش انجام شده بود، احتمالاً بخش از هم جدا، باز و صاف میشد. اما امروز، حفظ آن در مکان خود، به ما دیدگاه مهمی در مورد شیوههای آرشیوی قرن شانزدهم میدهد و همچنین به داستان قرونوسطایی دسترسی پیدا میکنیم.»
او ادامه داد: «در ابتدا فکر میشد که این متن یک داستان از قرن چهاردهم در مورد سر گاوین است، اما بررسی بیشتر نشان داد که این بخش از دنباله مرلین به زبان فرانسه قدیمی است، متنی متفاوت و بسیار مهم در افسانههای آرتوری.»